Sacré Coeur

Den storslåtte basilikaen i Montmartre

Visste du at Sacre Coeur, etter Eiffeltårnet, er Paris mest populære severdighet?
Visste du at Sacre Coeur, etter Eiffeltårnet, er Paris mest populære severdighet?

Den romersk-katolske kirken Sacré Coeur troner som en kjempemarengs på Montmartre-høyden, Paris’ høyeste punkt.

Sacre Cour i Montmartre

Om Eiffeltårnet er Paris’ fremste symbol, så kommer Sacré Coeur på en god andreplass. Basilikaen i romersk-bysantisk stil ble bygget mellom 1875 og 1914 til minne om den fransk-tyske krigen da 58 000 franske soldater mistet livet. Det var erkebiskopen Cardinal Guibert som valgte ut Montmartre som byggeplass. Arkitekten Paul Abadie vant førstepremien da man utlyste en konkurranse om hvordan kirken skulle se ut.

Fantastisk utsikt over Paris

Basilikaen ble påbegynt i 1875 og sto klar i 1914. Men på grunn av første verdenskrig, ble den først innviet i 1919. Sacré Coeur er bygget av en steinsort som heter travertin. Det er en slags kalkstein som reagerer på regn og utsondrer kalsitt når det regner. Jo mer det regner, desto hvitere blir bygningen.

Interiøret er vakkert, men ikke spesielt merkverdig. Nei, hit kommer man først og fremst for å se den fantastiske utsikten, særlig ved soloppgang og solnedgang.

Du kan komme deg til Sacré Coeur på flere måter. Hvis du orker, kan du ta trappene opp til toppen. Men du kan også ta minibuss eller Le Funiculaire de Montmartre fra foten av høyden som mange gjør. Det er en slags taubane som tar 1,5 minutter.