Place de la Concorde

Place de la Concorde er Paris’ største torg. Her ble tusenvis av mennesker henrettet i årene 1793–94 blant annet kong Ludvig XVI og hans dronning, Marie-Antoinette.

Et sted for henrettelser

Før den franske revolusjonen brøt ut i 1789, ble plassen kalt Place Ludvig XV og hadde en statue i midten av kongen ridende på sin hest. Men under revolusjonen ble statuen fjernet, og stedet ble omdøpt av revolusjonsrådet til "Place de la Revolution" (revolusjonsplassen). Torget spilte en sentral rolle i henrettelser av kongelige og adel. Den 21. januar 1791 ble Ludvig XVI henrettet i giljotinen. Hans kone, dronning Marie Antoinette og hennes barn ble kastet i fangehullet "La Conciergerie", ikke langt fra henrettelsesstedet.

Den 16. oktober 1793 ble også hun henrettet til folkets jubel og bøddelens triumferende rop "Vive la République!"

Det kulminerte sommeren 1794

Henrettelsen av landets kongefamilie var starten på "la Terreur". I årene 1793–94 ble drept opp til 40 000 mennesker, de fleste uten en ordentlig rettsak. Alt kulminerte sommeren 1794, da 1300 mennesker ble henrettet i løpet av en måned på Place de la Revolution. Alt i alt ble nesten 3000 mennesker henrettet her. Etter revolusjonen endret torget navn til den nåværende "Place de la Concorde" – stedet for enhet og overbærenhet. Navneendringen fant sted fordi de ønsket vise at de hadde lagt fortiden bak seg og påbegynt en ny og fredelig tid.

Obelisk i Paris - en gave

Legg merke til den storslåtte obelisken midt på torget. Den er 23 meter høy, veier 230 tonn, er 3300 år gammel og kommer fra Luxor i Egypt. Den ble gitt som en gave til kong Ludvig Philip I av den kongelige kong Muhammad Ali i Egypt. Obelisken er dekket med egyptiske hieroglyfer som viser hendelser fra Ramses II og Ramses IIIs styre. Det er også to fontener på torget og åtte statuer som representerer de åtte største byene i Frankrike. Noen av torgets vakreste bygninger er Hôtel de Crillon og Hôtel de la Marine, flodhovedkvarteret.