Louvre i Paris

Louvre har ikke alltid vært et museum. Bygningen ble bygget i 1190 etter ordre av kong Philip II. Den skulle brukes som en festning for å beskytte Paris mot angrep. I 1370 flyttet Karl V til Louvre. Deretter fortsatte Louvre å være en kongelig bolig til 1682.

En av kongene, Frans I, var veldig kunstinteressert og samlet på kunst. Da han døde, testamenterte han sin kunstsamling til den franske staten. Kong Ludvig XIV (også kalt solkongen) bidro senere til at samlingen vokste blant annet ved å motta kunstverk som betaling for forfalt statsgjeld. Samlingen vokste, men det var først etter den franske revolusjonen at Louvre åpnet dørene for publikum.

Museet med Mona Lisa

Louvre huser over 200 000 kunstverk, fra antikken til midten av 1800-tallet, og er et gigantisk museum med flere avdelinger. De fleste besøkende kommer hit for å se kvinnen med det gåtefulle smilet, Leonardo Da Vincis mesterverk, Mona Lisa som henger i Salle des États. Siden museet er så stort, er det et tips å ikke besøke alle avdelinger på samme dag, men i stedet for å velge tidsperioden, eller kunstverket du er interessert i, for å kunne absorbere alle inntrykkene.

Glasspyramide som inngang

I 1989 feiret Musée du Louvre 200-årsdagen for den franske revolusjonen. I forbindelse med feiringen innviet Louvre sin nye inngang, et glasspyramide designet av vietnamesisk-amerikansk Leoh Ming Pei. Det ble en ganske heftig diskusjon om pyramiden. Noen elsker den, mens andre synes den ødela hele Louvre og ikke passer til resten av museet i det hele tatt.