Eiffeltårnet

Eiffeltårnet er Paris’ turistattraksjon nummer en og ignoreres ofte av den vante Paris-besøkende. Men for førstegangsbesøkende, er det et must å i hvert fall få sett tårnet. Det er jo tross alt byens fremste symbol der det tårner seg opp ved Marsmarken.

Historien bak Eiffeltårnet

Eiffeltårnets historie begynner med en arkitektkonkurranse som ble utlyst før verdensutstillingen i 1889. Det var en verdensutstilling som skulle feire 100-årsjubileet av den franske revolusjonen, og derfor ville man by på noe helt spesielt. Arkitektkonkurransen gikk ut på at man skulle konstruere et sentralt punkt for arrangementet.

Massive protester

Protestene var høylytte og slett ikke nådige da ingeniør Gustave Eiffel vant førstepremien for sitt "monster", som folket kalte hans 324 meter høye og 10 100 tonn tunge stålkonstruksjon.
Litt mindre enn 2,5 år tok det bygge Eiffeltårnet. De opprørte pariserne ble likevel roet ned da de ble lovet at tårnet skulle rives etter 20 år. Men Gustave Eiffel var listig, på toppen av tårnet plasserte han en radio- og telegrafantenne som snart ble uunnværlig for byen. Da Eiffeltårnets 20-årsjubileum kom, hadde protestene stilnet for lenge siden.

Beste utsikten i Paris?

Tårnet har tre etasjer, det første på 57 meters høyde. Der finnes en liten utstilling som viser tårnets historie og en restaurant. Neste etasje er på 115 meters høyde, og huser den berømte restauranten Le Jules Verne og en liten makronkafé. Tredje etasje på 276 meters høyde byr på den beste utsikten, kanskje kombinert med et glass champagne fra den lille champagnebaren som ligger her.

3 tips!

● For å slippe de verste køene, bør du komme tidlig, cirka et kvarter før åpningstiden, eller sent på ettermiddagen/kvelden. Kjøp gjerne billettene på nett før besøket.
● Vær litt oppmerksom, da det vrimler av gateselgere og lommetyver rundt Eiffeltårnet.
● Du får de beste Instagram-bildene fra Trocadéro. Da får du i tillegg til et sentrert Eiffeltårn, og en fantastisk utsikt over Seinen, Marsmarken og militærhøyskolen i bakgrunnen med sin store gullkuppel.

Åpningstidene er 21 juni–2 sept kl. 9–00.45, resten av året gjelder kl. 9.30–23.45.