Marais i Paris

Fargerike Marais byr på en herlig blanding av barer, kunstgallerier, morsomme gavebutikker, vintagebutikker, antikvitetsbutikker og kule interiørbutikker. Innbyggerne er også en salig blanding av mennesker i ulike aldre, hudfarger, religioner og seksuelle legninger. Marais er som et lite New York i miniatyr – og det syder av liv!

Et trendy område

Marais, eller Le Marais på fransk, betyr sump, og det er nettopp det det var på 1100-tallet før området ble drenert. Marais begynte å blomstre først i 1612 da Henrik 1V grunnla Place des Vosges som ble et ettertraktet boligområde blant adelsfolk (men på den tiden het stedet Place Royal). Men populariteten varte bare til begynnelsen av 1700-tallet. Etter det ble rike mennesker tiltrukket av store hus rett utenfor Paris. Marais ble da isteden befolket av fattige jødiske immigranter og bydelen forfalt.

Det var ikke før i 1969 som daværende kulturminister André Malraux besluttet å gjøre noe med saken. Han K-merket hele området og satte igang et stort restaureringsprogram. I dage er Marais blant de mest trendy bydelene i Paris.

Gå ikke glipp av Picassomuséet

I Marias er det flere synagogoer og jødiske skoler. Den jødiske befolknignen har strømmet til Marais i ulike omganger. Først kom ashkenaser, jøder som emigrerte fra Øst-Europa. Dertter kom sjøfarerne, jøder fra blant annet Tunisia, Algeri og Marokko. I Marais lever de side om side.

Maris er ikke bare fargerikt folkeliv. Her finnes også noen interessante muséer, blant annet Picassomuséet som åpnet i 1986 i Saltpalasset. Her kan du se både kunstnerens egne verk og hans private samling. Det moderne muséet Cenre d'Art et de Culture Georges Pompidou (kalt Beaubourg) ble innviet i 1977 og ble veldig omdiskutert. Mange mente at bygninge ødela det parisiske bybildet. Andre syntes at huset var lekker og så akkurat så kunstnerlig ut som et museum med moderne kunst bør gjøre.

Paris bymuseum, musée Carnavalet er også verdt et besøk.

Se og gjøre i Paris – 4 tips

  • Place des Vosges – på 1600-tallet var dette adelens favorittsted. I dag er det en vakker plass der pariserne gjerne tar en pause på gressplenen. Forfatteren Vixtor Hugo hadde leilighet i nr. 6.
  • Ruse des Rosiers – Den "jødiske" gaten har mange koselige restauranter, matbutikker og suvenirbutikker. Her finner du også Paris' beste falafelsted og butikker med jødiske delikatesser
  • Byhuset, Hôtel de Ville, på torget med samme navn har vært rådhus siden 1357.
  • Marché St. Catherine – et bedårende lite #hemmelig" torg omringet av koselige restauranter og barer